Bezpieczne zakupy

Zweryfikowani sprzedawcy i 8 lat doświadczenia

Bezpieczne zakupy

Zdrowie w jednym miejscu

Marketplace z 130 000 produktami dla zdrowia

Marketplace

Rabaty dla stałych Klientów

dla posiadaczy konta regularne zniżki

Rabaty

Zdjęcie od: Przepis na zdrowie
Produkty do aromaterapii - Nanga

Nanga Olejek 100% eteryczny FRANKINCENSE - 10ml

Dostępność:

Chwilowo niedostępny

Producent:

Nanga

Sprzedawca:

Przepis na zdrowie

Oceń produkt:

EAN:

5903076412058

Nanga

Olejek Eteryczny Frankincense - 10ml

Olejek Frankincense 100% eteryczny Nanga
Olejek frankincense to jeden z najpotężniejszych i najcenniejszych olejków eterycznych na świecie. Otrzymywany jest z żywicy drzew kadzidłowych, należących do rodzaju Boswellia, na drodze destylacji parowej. Stanowi esencję związków lotnych, które odpowiedzialne są za zapach i właściwości prozdrowotne tej wyjątkowej żywicy.
 
Żywica frankincense, bądź też olibanum (obie nazwy stosowane są zamiennie), pozyskiwana jest z kilku gatunków drzew. Są to: Boswellia serrata, Boswellia carteri, Boswellia sacra i Boswellia frereana. Drzewa te rosną na Półwyspie Arabskim, w Indiach i w Północnej Afryce. Żywicę pozyskuje się z nich dwa razy w roku. W tym celu wykonuje się specjalne nacięcia w korze, które umożliwiają wyciekanie żywicy, ale jednocześnie szybko się „goją”. Żywica ścieka do bambusowego koszyka, gdzie pozostawiana jest na miesiąc, aby stwardniała. Gotowe grudki są starannie sortowane na podstawie wielkości, kształtu, zapachu i koloru. Wszystkie można palić jako kadzidło, ale tylko najwyższy sort przeznaczany jest na cele medyczne. Muzułmanie i Hindusi zalewają grudki żywicy gorącą wodą i wypijają taki napój, po czym zalewają i piją ponownie, tyle razy, aż żywica całkowicie się rozpuści. Spożywają ją także w postaci sproszkowanej, albo żują w ustach.
 
Oferowany przez nas olejek frankincense pochodzi z żywicy indyjskiego gatunku kadzidłowca – Boswellia serrata, która nazywana jest żywicą shallaki, salai guggul lub Indian frankincense. Żywica ta stanowi niezwykle ważny element tradycyjnej medycyny ajurwedyjskiej i Unani (islamskiej). Wykorzystywana jest jako środek przeciwzapalny, przeciwreumatyczny, przeciwbólowy i antyseptyczny. Poza tym, stosowana jest oczywiście jako kadzidło w ceremoniach religijnych, ale także w codziennym życiu mieszkańców krajów arabskich i Indii. Jest również powszechnie dodawana do kosmetyków i perfum.
 
WŁAŚCIWOŚCI:
Olejek eteryczny frankincense w aromaterapii:
  • Uspokaja układ nerwowy i podnosi nastrój. Łagodzi stany lękowe i niepokój. Sprzyja wejściu w stan medytacji.
  • Działa wykrztuśnie i pomaga udrożnić drogi oddechowe oraz zatoki.

Olejek eteryczny frankincense w masażu:
  • Łagodzi ból i redukuje napięcie.
  • Pozytywnie wpływa na kondycję stawów, czego dowodem są nie tylko liczne badania, ale też mnogość suplementów z ekstraktem z boswellii, przeznaczonych dla zdrowia stawów.
  • Działa przeciwdrobnoustrojowo. Warto wykorzystać go w przypadku infekcji i zakażeń skóry, skóry głowy, paznokci oraz jamy ustnej.

ZASTOSOWANIE:
  • aromaterapia
  • masaż
  • do wyrobu perfum

SPOSÓB UŻYCIA:
Kominek – do kominka aromaterapeutycznego wlej do pełna wodę i dodaj kilka kropel olejku. Na dole rozpal świeczkę. Przebywaj blisko kominka, aby wdychać jak najwięcej związków lotnych.
Kąpiel – 3 – 15 kropli olejku dodaj do wanny z gorącą wodą i dobrze wymieszaj. Zanurz się w wodzie na co najmniej 20 minut. Nie używaj środków myjących (najlepiej wziąć prysznic przed kąpielą z olejkami).
Inhalacja – kilka kropel olejku dodaj do gorącej wody, nakryj głowę ręcznikiem i wdychaj unoszącą się parę.
Masaż – 15 – 30 kropel olejku dodaj do 50 ml oleju bazowego (np. kokosowego) i wymieszaj. Olej możesz nieco podgrzać. Następnie powoli wmasuj go w mięśnie i stawy, szczególnie w miejsca bolące i napięte. Możesz też wetrzeć olejek w klatkę piersiową przy kaszlu i trudnościach z oddychaniem.
Inne – olejek możesz wcierać bezpośrednio w skórę w przypadku infekcji bakteryjnych i wirusowych oraz grzybic. Olejek nie jest drażniący.

SKŁAD: Olejek eteryczny frankincense (Boswellia serrata) 100%. Bez dodatków. Najwyższa jakość!
 
DOBRZE ŁĄCZYĆ Z: Lawenda, mirra, słodka pomarańcza, czarny pieprz, różowy grejpfrut, róża, drzewo sandałowe.
 
 
NANGA jest firmą rodzinną, która oferuje szeroki asortyment ziół oraz produktów pochodzenia naturalnego. Firma specjalizuje się w produkcji ziół, mieszanek i wyciągów ziołowych, suplementów diety. Na rynku wyróżnia ich uczciwe podejście do jakości oferowanych surowców, zaangażowany i profesjonalny zespół oraz naukowe podejście do tradycyjnej wiedzy jaką jest zielarstwo.
 
Zioła sprowadzane są bezpośrednio od producentów z całego świata. Część ziół pozyskiwana jest także ze stanu naturalnego samodzielnie i za pośrednictwem zielarzy. Mielenie i krojenie surowców wykonywane jest na bieżąco, dzięki czemu produkty, które sa oferowane zachowują swoją świeżość i właściwości. Wszystkie produkty są testowane, a zioła przetwarzane są wyłącznie metodami fizycznymi: przesiewanie, krojenie, mielenie i suszenie.
 
Oferowane produkty oparte są na prostych formach i minimum niezbędnych, naturalnych składników. Bez dodatków ani wypełniaczy, sztucznych barwników i konserwantów.

Darmowa dostawa od Przepis na zdrowie na zamówienia od 999,00 zł!

Przewoźnik Płatność online Płatność przy odbiorze
InPost (czas dostawy: 1-2 dni) 10,51 zł --
Kurier InPost (czas dostawy: 1-2 dni) 11,98 zł 14,98 zł
Kurier GLS (czas dostawy: 1-2 dni) 12,95 zł 15,95 zł
Poczta Polska (czas dostawy: 2-4 dni) 9,80 zł 12,30 zł
Płatności za pobraniem

Za zamówienie możesz zapłacić bezpośrednio przy odbiorze paczki od kuriera. Upewnij się, że podany adres jest prawidłowy i zawiera kompletne informacje potrzebne do doręczenia Twojej paczki. Zwróć również uwagę na poprawność podanego numeru telefonu, ponieważ przed dostawą kurier może kontaktować się z Tobą. Pamiętaj, żeby przygotować odliczoną kwotę płatności. Kurier nie jest zobowiązany do wydawania reszty.

Wypełnij formularz na stronie Zwroty i reklamacje
Produkt chwilowo niedostępny